Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmieni z wieprzowiną i wędzonym łososiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 30 dag
jajko 1 szt.
przegotowanej wody 100 ml
mleko 50 ml
sól do smaku
gotowanej wieprzowiny 15 dag
cebuli 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
kiełbasy 3 plastry
masła 1 łyżka
łosoś wędzony 5 dag
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmieni z wieprzowiną i wędzonym łososiem

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać mleko zmiksowane z przegotowaną wodą, jajkiem i solą oraz olej. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką, aby ciasto się nie wysuszyło.

Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić wieprzowinę, wędzonego łososia oraz cebulę. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Ciasto rozwałkować najcieniej jak się da. Literatką wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć jak najwięcej farszu i przykryć pozostałymi krążkami. Starannie zlepić brzegi, nadając pierożkom kształt półksiężyca. Przygotowane pielmieni ułożyć na stolnicy i delikatnie oprószyć mąką.

Pierożki wrzucać porcjami na wrzącą, osoloną wodę. Każdą porcję gotować około 8 minut. Osączyć na sicie. Na patelni podsmażyć na maśle kiełbasę pokrojoną w kostkę i wyłożyć na pielmieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 29.10.2014 12:13
apetycznie wyglądają
Jaheira11 14.04.2012 22:21
ale pyszności- palce lizać
Maniek2 08.12.2011 08:47
super
Anna141
Anna141 01.05.2011 09:06
genialny przepis
kochanyptysiu 08.04.2011 21:12
bardzo fajny przepis
bernadetta2 04.04.2011 11:44
ciekawe
RenataZ-et 15.03.2011 20:04
Ale apetyczne !
pawel6 04.03.2011 07:22
Super!
Nina7 08.02.2011 10:05
Bardzo smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak