Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
woda 220 ml
żółtko jajek 1 szt.
masło 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kurczak ugotowany 1 kg
włoszczyzna 1 szt.
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Kurczaka, włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto na pierogi: Mąkę, sól, masło i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i podawać z czerwonym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 04.08.2011 22:41
pierożki są super! mnaim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak