Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać rumem i odstawić na godzinę.

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczą, połowę cukru pudru, cukier waniliowy i miękkie masło. Posiekać nożem. W następnej kolejności dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję. Z ciasta uformować kulę, posypać delikatnie mąką i wstawić do lodówki na pół godziny.

Jabłka przecedzić przez sito, lekko dociskając. Pozostały płyn przelać do rondla. Dodać 100 ml soku jabłkowego oraz pozostały cukier. Zagotować. W pozostałym soku jabłkowym rozpuścić proszek budyniowy. Wlać do gotującego się płynu i cały czas mieszając ugotować gładki budyń.

Formę 26x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Z kuli odrywać kawałki ciasta i wylepiać nim dno formy (część ciasta pozostawić na wierzch). Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie gorący budyń na bazie rumu i soku jabłkowego, a na sam wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec przez 50 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 185ºC.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Oj zjadłoby się takich pyszności:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Wspaniale wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    aż pachnie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    Wygląda cudownie!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !