Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 2 szklanki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać 1 szklankę mąki, 5 łyżek rozpuszczonego masła, 2 żółtka, szczyptę soli, otarta skórkę z cytryny i wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. Z 2 szklanek mąki, 2 żółtek, pozostałego cukru i masła oraz cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz go wyrobić, włożyć do przygotowanej brytfanny, wyłożyć masę makową, posypać kruszonką. Pozostawić na 10 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut w temp 190 stopni.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    lubię makowce i ciasta z makiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pyszne :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Smaczna musi być.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !