Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintna beza

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białka jaj 4-5 sztuk
cukier 40 dag
suszone morele 10 dag
rodzynki 7 dag
wino 200 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon 1 laska
anyż 2 gwiazdki
sól 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintna beza

Morele i rodzynki namoczyć w winie wraz ze wszystkimi przyprawami. Gotować je przez 5 minut na małym ogniu. Zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i odrobiny wody. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając cukier. Nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku nagrzanym do 60- 70 stopni przez około 90 minut. Bezy podawać z ciepłym sosem morelowo- rodzynkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.01.2014 16:12
fajny deser
Katarzyna/kate1980 17.04.2012 22:33
super
ben-ka 28.10.2011 09:15
to normalnie jest rarytas!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak