Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab pieczony z cytryną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 1,2 kg
boczek wędzony 10 dag
cytryny 2 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
ziemniaki 1 kg
sól
szałwia świeżą kilka gałązek
natka pietruszki kilka gałązek
oregano kilka gałązek
pieczarki 20 dag
pomidorki koktajlowe do dekoracji
bazylia kilka gałązek
oliwa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: schab pieczony z cytryną

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij je długim nożem, robiąc w nim kieszonki, w które wciśnij cytrynę pokrojoną w plasterki. Umyte zioła (bez szałwii) i posiekany czosnek, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i smaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Na koniec okładamy pieczeń plastrami boczku.
Blachę do pieczenia natłuść łyżkę oleju. Na środku kładź pieczeń. Picz schab na środkowym poziomie ok. 30 minut. Ziemniaki pokrój w ćwiartki i przekładaj je do miseczki. Szałwię poszatkuj, dodaj resztę oliwy z oliwek (2 łyżki), sól i zmieszaj z ziemniakami. Po 30 minutach pieczenia schabu obłóż go ziemniakami i piecz dalej ok. 30 minut. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do mięsa. Piecz jeszcze ok. 10 minut. Przełóż schab na półmisek, udekoruj pomidorkami koktajlowymi, ziemniakami, ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 16.10.2011 22:05
pyszny
irenka 17.07.2011 22:49
coś dobrego dla mnie
Motorek 21.03.2011 15:04
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak