Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z indykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 80 dag
sól,pieprz,słodka papryka do smaku
masło 2 łyżki
cebula 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
por (biała część) 10 dag
marchew 1 sztuka
seler 10 dag
bulion 700 ml
sherry 50 ml
cukinia 30 dag
bakłażan 1 sztuka
Pomidor1 1 sztuka
olej 1 łyżka
śmietana słodka 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z indykiem

Mięso natrzeć przyprawami, podsmażyć na maśle. Posiekać 2 cebule i 2 ząbki czosnku. Dodać do mięsa z pokrojonym porem, marchewką i selerem. Polać 500 ml bulionu. Dusić ok 40 min. Cukinię, bakłażan i pozostałe cebule pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrojonym w plasterki pomodorem i pozostałymi ząbkami czosnku. Posypać solą i pieprzem. Polać resztą bulionu, zapiekać w temp. 180 stopni. mięso wyjąć, wywar zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać. Podawać z mięsem i zapiekanymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak