Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort makowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 4 szklanki
jaja 12 sztuk
miód 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 szklanki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 1 kostka
margaryna 1 kostka
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Krem: 1 szklanka
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy

Mak sparzyć i dostawić na całą noc. Na drugi dzień przepuścić przez maszynkę 3 razy. Białka ubić z cukrem i dodawać do nich po jednym żółtku. Następnie dodać mak i pozostałe składniki. Piec ok. godziny. Przestudzone ciasto podzielić na 3 części.
¾ szklanki mleka wlać do garnka wraz z 1 szklanką cukru. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i dolać do gorącego mleka. Poczekać aż masa zacznie gęstnieć. Dodać 2 żółtka i całość zmiksować. Zimny budyń połączyć z masłem i margaryną utartą na puszystą masę. Następnie dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (można także do masy dodać nieco alkoholu). Powstałą masą smarować nasze upieczone placki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.12.2011 16:31
Zachwycający :)
Izabela28 20.09.2011 12:35
super wygląda i na pewno też tak smakuje:)
eli82 16.02.2011 09:46
apetyczny
niciapn 07.02.2011 14:46
apetycznie wygląda
jolita 07.02.2011 14:29
super przepis
pacpaw 07.02.2011 13:56
wyszedł chyba idealnie
aginaa 07.02.2011 12:01
slicznie wyglada
Gosia40 07.02.2011 11:33
piękny i pyszny:)
agnieszka214 07.02.2011 07:24
uwielbiam
iwa643 07.02.2011 07:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak