Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru,łyżką maki oraz ciepłym mlekiem.Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.Małso stopić.Mąkę przesiać ,wlać wyrośniety rozczyn,wbić jajka ,dodać szczypte soli.Wyrobić ciasto,wlać przestudzone mało.Wyrabiać ciasto ,aż zacznie odstawać od dłoni.Przykryć ścierczką ,aby nie wysychało i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na place o grubości ok 3 cm.Szklanką wykroic kółka.Przykryć i odstawic w ciepłe miejsce.Zagotować wodę w garnku, na wkładce do gotowania na parze,układamy partiami placki.Przykryc gotować 5-6 minut.Podawać z sosem

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek14

    bardzo dobre do obiadu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    z sosem super :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !