Sposób przygotowania

z drozdzy,1/3 szkl mleka cieplego mleka,lyzeczki cukru i lyzki maki robimy zaczyn.
pozostale mleko zagotowujemy i zaparzamy nim szkl.maki.rozcieramy dokladnie,sby nie bylo grudek.
do zaparzonej letniej maki dodajemy drozdze,zoltka i jajka,cukier puder,szczypte soli,otarta skorke z cytryny,rum.skladniki laczymy ze soba,sypiemy 2 szklanki maki i wyrabiamy ciasto.na koniec wlewamy stopiony tluszcz.ewentualnie mozemy dodac nieco wiecej maki,zaleznie od tego jak ciasto sie zagniata.
odstawiamy do wyrosniecia.
formujemy paczki nadziewajac marmolada.smazymy z obu stron w glebokim tluszczu.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    korekta:na koniec nalezy dodac okolo 18 dag stopionego tluszczu.przezpraszam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    paula14

    paczki,najlepsze pieke chyba ja
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Pyszne!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !