Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń waniliowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 6 szkl
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier 8 łyzek
cukier waniliowy 1 op
laska wanilii 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń waniliowy

Mąkę mieszamy mieszamy z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, aby nie powstały grudki.

Żółtka ucieramy z cukrem jak na „kogiel-mogiel”, po czym łączymy je z mlekiem wymieszanym z mąką. Dokładnie mieszamy.

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Dodatkowo możemy zeskrobać wnętrze laski waniliowej dla wyrazistszego smaku. Zestawiamy z ognia, dodajemy przygotowaną masę czekoladową i ponownie wstawiamy na gaz (tym razem niewielki). Gotujemy cały czas mieszając do czasu, aż budyń zgęstnieje.

Budyń przelewamy do salaterek i przyozdabiamy posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 03.07.2013 19:06
Z chęcią bym dziś zjadła taki budyń
Bernadeta1 06.05.2013 00:38
domowy zawsze smaczniejszy
Małgosia6 03.06.2012 15:26
pychotka
smakowita 06.05.2012 11:50
jeden z moich ulubionych smaków
MAR3STA 13.02.2011 10:33
pyszny;)
ziutula
ziutula 11.02.2011 08:59
pychotka domowa..
agnieszka137 06.02.2011 16:59
wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak