Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po grecku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety rybne 2 szt
marchewki 2 szt
seler 1/4 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczki
cebula biała 1 szt
olej do smażenia 4 łyżki
mąka
sól
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po grecku

Rybę czyścimy, osuszamy. Kroimy na porcje i solimy. Na patelni nagrzewamy olej. Rybę panierujemy w mące i smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu.

Marchew i seler ucieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na lekko złoty kolor. Dodajemy do cebuli utarte warzywa i zalewamy wodą na tyle aby przykryć tylko warzywa. Doprawiamy Kucharkiem do smaku i dosypujemy suszoną pietruszkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy koncentrat pomidorowy. Odstawiamy do ostygnięcia i nakładamy na ryby. Odstawiamy na kilka godzin, aby ryba przeszła smakiem warzyw i powstałego sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 31.03.2011 08:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak