Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z powidłami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl.
masło 1/2 kostki
cukier 10 dag
sól szczypta
jajko 2 szt.
mleko 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt.
powidła 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z powidłami

Mąkę posiekać z masłem, rozkruszać aż powstanie jednolita masa. Dodać jajko, cukier i sól, dokładnie wymieszać, zagnieść. Uformować kulę, którą schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na ok. 1/2 cm wykrawać trójkąty. Nakładać łyżeczkę powideł, zwijać od najszerszego brzegu, lekko zgiąć y powstał rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni - termoobieg około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 01.03.2011 10:19
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak