Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada cappucino z bananami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 22 dag
mąka pszenna 7,5 dag
mąka ziemniaczana 7,5 dag
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 30% 75 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cappucino w proszku 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
wiórki czekoladowe
Żelatyna wieprzowa Prymat
banan 4 szt.
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: rolada cappucino z bananami

Białka wymieszać z wodą mineralną i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dosypać 15 dag cukru. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blachy (32x38 cm). Piec 10-12 minut w temp. 200 stopni. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną łyżką cukru. Zwinąć w roladę i odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuścić. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z kawą cappucino w proszku, a następnie połączyć z żelatyną. Banany obrać. skropić sokiem z cytryny.
Ciasto rozwinąć, rozsmarować na nim połowę tężejącego kremu cappucino. Ułożyć na nim banany. Ciasto ponownie zwinąć. wierzch rolady posmarować resztą kremu. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 01.04.2012 18:30
brzmi ciekawie, muszę spróbować
irenka 26.11.2011 20:26
przepyszne ciacho
Zoso 04.03.2011 22:07
fajny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak