Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w lukrze pomarańczowo imbirowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
cukier trzcinowy 3 łyżki stołowe
pomarańcze 4 sztuki
czosnek ząbki 3 sztuki
imbir starty 1 łyżeczka
sos sojowy 15 kropli
sos rybny 5 kropli
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w lukrze pomarańczowo imbirowej

Jest to niezwykle ciekawy przepis na kurczaka bogatego w najwspanialsze smaki dalekiego wschodu. Doskonale będzie komponował się z ryżem.

Z pomarańczy wyciskamy sok (nie trzeba przecedzać), razem z kawałkami miąższu wlewamy do dość głębokiej patelni. Do soku wsypujemy cukier trzcinowy, ostrą paprykę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos rybny. Mieszamy by płyn miał jednolity kolor. Patelnię stawiamy na średnim ogniu, podgrzewamy sok. Gdy zacznie się gotować wkładamy do niego kurczaka. Kawałki kurczaka cały czas polewamy sokiem. Od czasu do czasu obracając je. Czynność tę należy wykonywać do czasu aż sok zgęstnieje i stworzy coś na zasadzie lukru. Powinien on mieć jasno pomarańczowy kolor.

Kawałki kurczaka układamy na ryżu i obficie polewamy gęstym sosem.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak