Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki cytrusowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki
serek naturalny 2 szt.
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
mandarynki w puszce w zalewie 1 puszka
mandarynki 2 szt.
mięta świeża do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki cytrusowe

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku i łyżce cukru. Na koniec dodaj mąkę i całość dokładnie ubij. Blachę wyłóż pergaminem, wylej na ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta, gdy będzie jeszcze ciepłe, wytnij ciasta krążki i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy przestygnie odstaw ją do lodówki, by lekko stężała. Serki przełóż do miski, dosyp do nich cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu, wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na ok. 20 minut.
Na dno miseczek włóż mandarynki z puszki, zalej je tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, aż zastygnie. Następnie wyłóż na galaretkę tężejącą masę serową i ponownie wstaw do lodówki do zastygnięcia. Następnie przykryj krążkami ciasta biszkoptowego, odwróć miseczki do góry dnem i wyjmij z nich babeczki, każdą na osobny talerz. Udekoruj babeczki listkami świeżej mięty i cząstkami mandarynek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 05.07.2011 23:26
Są pyszne
daria899 25.04.2011 19:16
pyszne babeczki
Krystyna32 25.03.2011 06:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak