Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ze skwarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
sól
tłuszcz
słonina 300 (usmażona na tłuszczu)

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ze skwarkami

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić, zemleć. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 równe części: jedną część wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków, wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką pszenną, wyłożyć ciasto, podzielić je na równe kawałki, uformować kulki z wgłębieniem na środku. Wrzucać je do osolonego wrzątku, gotować do wypłynięcia. Podawać ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joasja 11.07.2011 11:25
mój mąż uwielbia tą potrawę
Gosia32
Gosia32 11.03.2011 08:19
mniam;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak