Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny z 6 jajek

5.0
(414)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko średnie 6 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny z 6 jajek

Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać. Następnie do ubitej piany, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy.

Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy (można bezpośrednio na folię aluminiową).

Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-30min. w niezbyt nagrzanym piekarniku ok.160-180 st.C na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak