Sposób przygotowania

Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja tak zrobiłam). Na patelni roztopić masełko, wrzucić ogórki i mieszając podsmażyć, tak aby odparowała woda z nich (ok. 20min. zajmuje ta czynność). W garnku zagotować wodę, dodać kostkę, rozpuścić. Do bulionu wrzucić podduszone ogórki, gotować na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką, następnie wlać do zupy, ale aby się nie zważyła, należy zahartować śmietanę ok. 2-3 łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka. Doprawić do smaku, ziarenkami smaku, pieprzem, wsypać koperek lub natkę, wymieszać.
Podawać gorące z grzankami z chleba lub bułki.
Jeśli ktoś woli może przetrzeć zupkę lub zmiksować i powstanie wtedy zupa-krem. Wtedy bardzo pasuje do niej groszek ptysiowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !