Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z ptasim mleczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 6 szt
cukier 4 łyzki
woda 2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z ptasim mleczkiem

herbatniki na spód formy


Jabłka kroimy drobniutko tak jak do sałatki jarzynowej. Zalewamy szklanką zimnej wody i minimalnie podgotujemy, aby usunąc świeżość owoców, dodajemy cukru kilka łyżek ( tak aby były słodkie) i doprowadzamy do rozpuszczenia cukru.Do jabłek możemy dodać soku z cytryny i skórkę drobno startą z cytryny, dla uzskania walorów smakowych. Jeżeli ktoś woli cynamon, to może dodać szczyptę cynamonu.
Oddzielnie w pół szklance wody rozpuszczamy żelatynę aż do spęcznienia. Dolewamy do gorących jabłek naszą żelatynę i mieszamy , aby się dobrze rozpuściła w jabłkach. Zamiast żelatyny możemy dodać 3 galaretki jabłkowe lub agrestowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej wody. Chłodzimy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na jabłkową masę przygotowujemy drugą warstwę piankową. Ptasie mleczko wykonujemy wg własnego pomysłu w zależności z czego chcemy zrobić. Po wylaniu również dajemy do stężenia do lodówki. Na koniec wylewamy trzecią warstwę z galaretki rozpuszczonej w 0,5 litra wrzącej wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak