Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,
boczek pokroić w kostkę i razem z pokrojoną cebulą podsmażyć,
W misce wymieszać ziemniaki z mąką, mlekiem, jajkami, dodać boczek z cebulą, doprawić do smaku. Ciasto ma być nieco tylko gęściejsze od tego na placki ziemniaczane.
Wstawić do piekarnika na 1-1,5 godziny,
Można podawać np. z sosem pieczarkowym, ale moim zdaniem kugiel jest najlepszy na drugi dzień odsmażany.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    taka Wasza babka ziemniaczana? :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    tak, coś w tym stylu, kiedyś było to tradycyjne danie robione na Wielkanoc tyle, że z żeberkami, pieczone w piecu chlebowym, ale teraz już to zanika
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ale taki z pieca chyba lepszy
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    jaka fajna potrawa, dla mnie to nowość:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !