Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki marmurkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 szt
olej słonecznikowy 100 ml
cukier 10 dag
mąka pszenna 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 150 ml
kakao 1 łyżka
Do dekoracji:
cukier puder 3 łyżki
orzechy laskowe 5 mielone
polewa czekoladowa 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki marmurkowe

Jajka zmiksować z olejem i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, dodać mleko i orzechy, wymieszać.
Połowę ciasta przełożyć do innej miseczki, dodać kakao, wymieszać.
Foremki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem. Piec 20-25 minut w temp170-190stC. Przestudzić w foremkach, a następnie wyłożyć na deskę kuchenną. Pozostawić do ostygnięcia.
Polewę połamać na mniejsze kawałki, stopić w kąpieli wodnej na małym ogniu, polać babeczki.
Cukier puder przesiać, dolać tyle ciepłej wody, by powstała gęsta masa, dokładnie utrzeć. Gotowym lukrem namalować białą kratkę na zastygłej polewie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak