Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niutaty z kurkami i boczkiem z pieca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4-5 szt
proszek z kurek 1 łyżeczka
kurki 10 szt
Szczypiorek cienki 1/3 pęczka
boczek wędzony 1-2 plastry
masło 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 1-2 łyżki
orzechy laskowe 1-2 łyżki
olej 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Niutaty z kurkami i boczkiem z pieca

Ziemniaki gotujemy jak zwykle, udeptujemy je ze śmietaną i proszkiem z kurek. Kurki pokrojone w paski i boczek w kosteczkę smażymy bez dodatku tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem i gdy grzyby zmiękną dodajemy całość do ziemniaków, razem z posiekanym drobno szczypiorkiem. Lepimy z masy kulki wielkości jajka i układamy na blasze posmarowanej olejem, roztapiamy masło i każdą kulkę malujemy pędzlem maczanym w maśle*. Pieczemy w piekarniku na złoto.

*Kulki można posypać siekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 09.05.2012 09:39
fajne;)
daria899 14.03.2011 11:05
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak