Sposób przygotowania

Mleko zagotować, gorącym sparzyć mąkę, pozostawić do wystygnięcia. Drożdze rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ostudzonej mąki dodać drożdże, żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, spirytus i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wymieszać, pod koniec dodać stopione masło i wyrobić. Odłożyć w cieple miejsce do wyrośniecia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na jeden nakładać marmoladę, przykrywać drugim krążkiem, zlepiać palcami i powtórnie wykrawać szklanką. Pączki układać na desce posypanej mąka, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać tłuszcz, władać wyrośnięte pączki i smażyć z obu stron. Po upieczeniu osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem z wanilią.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam pączki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Pyszne
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    poproszę o jednego, super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wspaniałe pączki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !