Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki gryczane nadziewane śledziem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 40 dag
drożdże 1,5 dag
mleko 150 ml
jajko 2 szt
sól
Nadzienie:
szczypiorek usiekany 1 szklanka
filety śledziowe 2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki gryczane nadziewane śledziem

Mąkę zaparzyć mlekiem, wymieszać i przestudzić. Do jeszcze ciepłej lecz nie gorącej masy dodać drożdże, roztarte z odrobiną cukru i dobrze wymieszać. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać i dodać do ciasta. Lekko posolić i wymieszać i na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć cienkie duże placki.
Filety śledziowe i jajka drobno posiekać, wymieszać ze szczypiorkiem, smarować placki i układać jeden na drugim. Podawać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak