Sposób przygotowania

Do rondelka wlać wodę i dodać masło. Do wrzącej wody dodać mąke(w tym momencie garnek trzeba zdjąć z ognia i wszystko połączyć ze sobą, np. za pomocą drewnianej łyżki). Następnie garnuszek ponownie umieścić na ogniu, cały czas mieszając przygotowaną masę. Następnie garnuszek zdjąć z ognia i dodać jajko, szczyptę soli i cały czas mieszać. Formę/blachę wysmarować tłuszczem. Szprycą formować malutkie kulki, układać je na blaszce w dużych ostępach. Piec okołó 15 minut w około 200-220 C.

Jeżeli nie chcecie, aby groszek opadł to po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika i nie wyjmować groszku ptysiowego. Wyjąć dopiero wtedy, jak piekanrik ostygnie.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !