Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 50 dag
mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło 250 g 1 szt.
śmietana 18 proc 2 łyżki
jaja 6 szt.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 szt.
kakao 2 łyżki
polewa czekoladowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i budyniem

Masło utrzeć z cukrem. Dodać ok. 100ml mleka, mąkę, jajka (żółtka i ubitą pianę), proszek i śmietanę. Utrzeć na gładką masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao. Dojrzałe śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki. Oprószyć mąką.
Dno formy (40 cm na 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wylać jasne ciasto, na to ciemne i pionowo układać śliwki. Piec ok. 40- 50min. w 180 st.C. Przestudzić. W 3/4 l mleka ugotować budyń z 2 opakowań. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Zimne polać czekoladową polewą tworząc esy-floresy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 09.07.2012 10:47
ale kusisz :)
Agnieszka/picola 26.11.2011 23:13
ciekawe
Grażyna13 12.02.2011 17:11
Pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak