Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(szybciej się ubije). Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej wlać olej i wodę. Wymieszać. Powolutku dodawać przesianą mąkę z proszkiem, soda i kakao, ciągle mieszając. Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę wysmarować tłuszczem (np. masłem czy olejem) i oprószyć mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- min. w temp. 165-175 stopni Celsjusza(to zależy od piekarnika- czas i temp. pieczenia).
Ciasto można polać polewą czekoladową i przyozdobić posiekanymi orzechami (ja użyłam laskowych orzeszków).

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    podoba mi się
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    pyszności
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    świetnie się zapowiada :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !