Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładany piernik bez miodu z kremem grysikowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
powidła śliwkowe 150 g
olej 1/2 szklanki
jaja 3 szt.
cynamon 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładany piernik bez miodu z kremem grysikowym

Wszystko razem wrzucamy do miski i miksujemy chwilę, wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną kasza manną (lub bułką tartą) blachę i pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Masa Grysikowa (z kaszy manny): 2 szklanki mleka i 3 łyżki grysiku(kasza manna) ugotować na gęsto, ostudzić. Pół kostki masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, do tej masy dodawać po jednej łyżce grysiku. Tak przygotowaną masą przekładać piernik, tylko te proporcje trzeba chyba pomniejszyć, ponieważ ta masa jest na dużą blachę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 05.02.2011 15:27
pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak