Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka kukurydziana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
żółtko jajek 2 szt.
mleko
sól 1 szczypta
margaryna w kostce 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki kukurydziane 1 szklanka
jabłka 10 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
białko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka kukurydziana

Żółtka włóż do szklanki, dolej mleka do 2/3 wysokości. Zagnieć z mąką, pół szklanki cukru, margaryną, proszkiem do pieczenia, śmietaną, szczyptą soli. Podziel ciasto na pół, rozwałkuj.
Jednym ciastem wyłóż nienatłuszczoną blaszkę. Posyp płatkami kukurydzianymi, ułóż pokrojone na plastry jabłka, posyp szklanką cukru, cynamonem, gałką muszkatołową. przykryj drugim ciastem, posmaruj ubitą z białek pianą. Piecz 45 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.11.2012 16:56
szkoda, ze brak zdjecia
Danuta8 05.02.2011 20:05
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak