Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier puder 25 dag
jajko 5 szt
masło 25 dag
kandyzowana skórka pom 3 łyżki
mleko 1 łyżka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
rodzynki 1 szkl
tłuszcz do formy
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z rodzynkami

Rodzynki zalać gorącą wodą na poł godziny, gdy napęcznieją, odsączyć. Masło, żółtka, cukier i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą, dodać sodę rozpuszczoną w mleku, delikatnie wymieszać. Rodzynki, skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką, wsypać do ciasta i lekko przemieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temp 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 31.01.2014 15:29
smaczny keks
Iwusia 01.01.2014 23:12
bardzo smaczny keksik
IlonaAlbertos 11.10.2012 10:27
Jedno z moich ulubionych ciast.
RenataZ-et 15.11.2011 17:19
bardzo dobry jest taki keks

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak