Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa bomba

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3 szt
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masa
serek waniliowy 40 dag
maliny świeże 60 dag
śmietana 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
galaretka malinowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 dag
marmolada owocowa 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa bomba

Białka ubić z cukrem pudrem na pianę. Dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temp 180stC.
Biszkopt wyłożyć na ściereczkę, zrolować, ostudzić, rozwinąć, posmarować grubo marmoladą i zwinąć. Maliny opłukać. 1/2 owoców zmiksować, przetrzeć przez sito i połączyć z serkiem waniliowym. Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową. Na jej dnie i bokach ułożyć ciasno plastry rolady (4odłożyć).
Śmietanę ubitą z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, dodać do masy malinowej i schłodzić. Przelać do miski, dodać resztę owoców. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i tężejącą wylać na wierzch masy. Gdy galaretka, zastygnie przykryć ją 4 plastrami rolady, schłodzić, wyłożyć na talerz i zdjąć folię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak