Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
śmietana 18 proc 4 łyżki
masło 250 g 1 szt.
cukier wanilowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Mąkę, śmietanę, masło i cukier waniliowy zagniatamy na stolnicy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy (ok 3-4 mm) często posypując mąką. Wykrawamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 st. C.
Gdy ciasteczka wystygną polukrować lub polać czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak