Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek waniliowy 80 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 g
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 4 łyżki
galaretka agrestowa 1 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.
banan 3 szt.
rodzynki 3 łyżki
biszkopty okrągłe 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno

2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce- świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serkową. Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce.
Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.02.2011 18:58
Bardzo lubię takie serniki na zimno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak