Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto poduszki zw. poduszkowcem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
mąka pszenna 220 g
cukier 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 125 ml
kakao 3 łyżki
woda 125 ml
budyń śmietankowy 1 szt.
cukier 100 g
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto poduszki zw. poduszkowcem

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel , następnie dodać olej i wodę, zmiksować . Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej .
Mąkę , proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem, a następnie przesiać do masy jajecznej . Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blachy, wygładzić powierzchnię .
Przygotować masę serową - utrzeć razem wszystkie jej składniki . Następnie przełożyć ją do woreczka , uciąć róg i wyciskać na kakaowe ciasto tworząc kwadraty .
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut ( u mnie 45min. i mimo to ciasto złapało lekkiego zakalca następnym razem potrzymam parę minutek dłużej)- to chyba zależy od piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 24.09.2011 19:43
świetne!
kochanyptysiu 08.02.2011 12:51
SUPER!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak