Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 400 g
masło 2 łyżki
jaja 3 szt.
cukier 6 łyżki
cukier wanilowy 1 łyżka
śmietana 30% 1/2 szt.
jabłka 8 szt.
cynamon 2 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami

Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki i lekko podgotować (podsmażyć). Ryż ugotować, dodać do niego masło, wymieszać i odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ostudzonego ryżu dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż itd.
Na koniec całość polać słodką śmietanką.
Naczynie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180*C i zapiekamy ok. 25- 30 min od momentu nagrzania piekarnika do tej temperatury.
Podajemy posypane cynamonem i jeśli komuś za mało słodkie cukrem, oczywiście można cynamonem posypać jabłka przed zapiekaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak