Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w sosie koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koper świeży 1 pęczek
woda 1/2 l
masło 250 g 1/4 szt.
kostka rosołowa 1 szt.
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jaja 6 szt.
pomidor 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w sosie koperkowym

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub połówki. Wodę zagotować, dodać masło, kostkę, przyprawy i koperek. Rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Zahartować tj . wlać do tej mieszaniny 2 łyżki gorącego wywaru, szybko zamieszać. Dodać to do gotującego się wywaru, chwilę gotować na małym ogniu. Jajka ułożyć na talerzu i polać sosikiem.
Udekorować ćwiartkami pomidorków;) bardzo do tego dania pasują, bez nich potrawa jest troszkę mdła, a z pomidorami przepyszna!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 08.06.2011 11:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak