Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

4.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe pączki nie mają sobie równych! Dlatego odważ się i przygotuje te pyszności. Ten przepis Ci w tym pomoże. 

Składniki:

mąka pszenna 90 dag
żółtko jajek 10 sztuk
cukier 0,75 szklanki
masło 20 dag
cukier wanilowy 16 gramów
drożdże 10 dag
mleko 1,5 szklanki
wódka 2 łyżki
marmolada 400 gramów
olej 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Domowe pączki możesz przygotować z dowolną marmoladą. Pączki z tego przepisu wychodzą puszyste, idealnie wysmażone, po prostu pycha.

Pamiętaj, ciasto na pączki musi zostać odpowiednio wyrobione. Możesz wykorzystać mikser z hakiem. Im lepiej napowietrzone i wyrobione ciasto, tym finalnie po upieczeniu pączek prezentuje się ładniej - ma białą obwódkę i jest idealnie miękki w środku. 

Jak przygotować ciasto na pączki?

Do kubeczka włożyć drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, żółtka oddzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka.

Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak lepić pączki?

Gdy podwoi swoją objętość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formując pączki - tak jest w oryginalnym przepisie. Ja natomiast rozwałkowałam część ciasta, nakładałam po łyżeczce marmolady, przykrywałam ciastem, dociskałam palcami, po czym szklanką wykrawałam krążki wewnątrz których znajdowała się marmoladka:)

Ten sposób praktykowała moja babcia i uważam, że jest najszybszy i najbardziej wygodny. Jeśli ktoś ma szpryce to można nią nadziewać pączki przed lub po upieczeniu, to zależy od nadzienia. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

Jak smażyć pączki?

W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego oleju wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).

Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.

Jak zrobić chrust w domu? Sprawdź ten przepis na domowy chrust. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 27.09.2011 10:48
mniam
Emilia22 04.02.2011 16:45
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak