Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porosołowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szklanki
sól szczypta
jajko 1 sztuka
masło 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
Farsz:
mięso z rosołu 250 g
marchewka ugotowana 2 sztuki
cebula 1 sztuka
jogurt naturalny 4 łyżki
natka pietruszki
koperek
sos
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 4 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porosołowa

Wymieszać mąkę z solą, miękkim masłem , jajkiem i jogurtem. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Cebulę obrać i posiekac w drobniutką kosteczkę, zeszklić na patelni z łyżką masła. Mięso z rosołu- najlepiej kawalek kurczaka lub indyka, obrać z kości i skóry i posiekać, pokroić w drobniutką kostkę, marchewkę też z rosołu również pokroić w drobniutka kosteczkę. Mięso i marchewkę dodać do cebuli na patelni. Wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formę do tarty należy wyłożyć papierem do pieczenia, rozmwałkować ciasto i ułożyć je w formie. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Przygotować sos z roztrzepanego jajka i gęstego jogurtu naturalnego, soli i pieprzu do smaku.
Na podpieczony spód nałożyć farsz i zalać sosem.
Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 30.04.2013 13:12
prosta i smaczna
agnieszka214 13.04.2013 19:35
fajny pomysł na coś innego z rosołu
meg1984 07.03.2013 12:19
nie spotkałam się jeszcze z takim daniem
Sylwia56
Sylwia56 12.11.2012 15:16
fajna nazwa
Adamorek 22.04.2012 20:46
ciekawy torcik
rjustysia 29.12.2011 12:07
świetne! :)
Grażyna13 06.04.2011 15:02
Super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak