Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terrine z jabłek i kurzych wątróbek

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurze wątróbki 1kg
mielona wieprzowina 225g
sól 1 łyżeczka
pieprz
jabłka 450g obranych i pokrojonych
calvados 1/4 szklanki
gęsta śmietana 1 szklanka
masło 1 łyżka
jaja 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
PLASTRY BOCZKU 8

Przepis i sposób przygotowania na: Terrine z jabłek i kurzych wątróbek

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Następnie w malakserze miksujemy wątróbki z wieprzowiną, solą i pieprzem, aż powstanie jednolita masa. W dużej misce mieszamy razem jabłka, Calvados, śmietanę, jaja i bułkę tartą. Następnie wymieszać z mięsem. Foremkę wykładamy aluminiową folią i lekko smarujemy masłem. Układamy boczek na folii i dodajemy masę mięsną z jabłkami. Smarujemy masłem arkusz papieru woskowanego i kładziemy tłustą stroną na dół. Foremkę z zawartością włożyć do dużej brytfanny napełnionej wodą do wysokości 4 cm. Piec przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika obciążyć. Razem z obciążeniem włożyć na noc do lodówki. Rano zdejmujemy obciążenie i schładzamy w lodówce przez 3-4 dni. Wyjmujemy z formy. Usuwamy boczek i nadmiar tłuszczu. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak