Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca z kremem truskawkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 1 szt
białko 1 szt
cukier 5 dag
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
mąka ziemniaczana 2 dag
masło stopione 2 dag
Krem:
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
jogurt truskawkowy 150 ml
Do dekoracji:
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Serca z kremem truskawkowym

Żółtko utrzeć z cukrem do białości. W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtko.
Oby dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na pianę. Całość delikatnie wymieszać łyżką, stopniowo dolewać stopione masło.
Foremki natłuścić, oprószyć mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 20 minut w 170-190stC.
Gotowe ciastka przestudzić w foremkach, a następnie ostrożnie wyjąć i przełożyć na deskę kuchenną, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przyrządzić nadzienie: żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do jogurtu i wymieszać.
Z kartonów wyciąć szablon w kształcie serduszka, nieco mniejsze od ciastka, w środku wyciąć jeszcze mniejsze serduszko, tak by powstał sam kontur.
Ostudzone ciastka ostrożnie przekroić w poprzek, przekładać przygotowanym kremem.
Gotowe serduszka oprószyć cukrem pudrem używając szablonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak