Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z buraków według Agi

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 3 kg małych
cukier 2 kg
cytryny 1 sztuka
drożdze winne 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z buraków według Agi

Buraki szorujemy,kroimy i gotujemy.Wywar przecedzamy,mieszamy z syropem z 1 kg cukru,soku z cytryny i odrobinki wody.Dodajemy przygotowaną trzy dni wcześniej matkę drożdżową,przykrywamy,odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.Przelewamy do gąsiorka,zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną(wlewamy do niej troszkę wody).Odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.Dolewamy ostudzony syrop z 50 dkg cukru i szklanki wody.Po tygodniu dodajemy taką samą ilość syropu.Po fermentacji wino zlewamy znad osadu,zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące.Zlewamy do butelek:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 01.02.2014 11:56
ciekawa propozycja
MagdaXXX 25.05.2012 18:32
a gdzie takie drożdże kupić?
irenka 07.01.2012 12:38
ciekawy przepis
gacopierz23 21.12.2011 11:17
ciekawe
calliope 04.12.2011 10:37
fajne :)
Papryczka 06.11.2011 16:28
ciekawe
Tika4444 10.10.2011 15:53
fajny pomysl
kulek 03.07.2011 11:18
pomysłowe
Justyna Jussstiii 14.04.2011 15:06
super
berys18 15.03.2011 07:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak