Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy tort

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jaja 6 sztuk
sól 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 lyzki
Krem:
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
masło 250 gram
kakao 4 łyżki
aromat rumowy 1 opakowanie
orzechy włoskie 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy tort

Ciasto:
Białka oddzielic od zoltek.Zoltka utzrec z curem na jednolita mase. Dodac orechy i bulke tarta i dokladnie wymieszac. Bialka ze szczypta soli ubic na sztywno i malymi porcjami dodawac do wczesniejszej masy cal;y czas delikatnie mieszajac.Przelac do okraglej tortownicy i piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Krem:
Jaja ubic na parze na sztywna mase.Wystudzic.Maslo rozetrzec i dodawac jajka ucierajac caly czas.Na koniec dodac kakao i aromt rumowy.
Nasze ciasto przekroic i 2 czesci. Jedna z nich posmarowac ok 3/4 naszego kremu i przykryc drugim kawalkiem.Boki i gore przykryc pozostala iloscia kremu. Mozna udekorowac polowkami orzechow lub gotowa cukrowa dekoracja.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 13.01.2012 20:11
pyszne
Jaheira11 14.03.2011 22:51
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak