Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADA NA GORĄCO

4.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czekolada na gorąco to napój, który najlepiej smakuje w zimne, jesienne i zimowe popołudnie, kiedy rozgrzewa i zaspokaja głód na słodkie. Koniecznie wypróbujcie zrobić ją w domu!

Składniki:

mleko 2 szkl.
gorzka czekolada 1 tabliczka
cynamon 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 ziarno

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADA NA GORĄCO

Czekolada na gorąco to rozgrzewający napój, którego przygotowanie jest bardzo proste. Kluczowym składnikiem w jej zrobieniu jest wysokiej jakości czekolada. To jaki jej rodzaj wybierzecie zależy jedynie od Waszych gustów. Sugeruję wymieszać czekoladę gorzką z mleczną, by finalny smak napoju był wyjątkowo głęboki i słodki. By urozmaicić przepis na czekoladę na gorąco można wzbogacić ją o dodatek mleczka kokosowego, słodkiej śmietanki, a także dodatk i w postaci wanilii czy słodkich syropów cukrowych. 

1. Mleko zagrzać, czekoladę połamać i wrzucić do ciepłego mleka. Dodać pozostałe składniki i całość gotować 15 - 20 minut. SMACZNEGO !!!

Czekolada na gorąco to napój, który warto przygotować, gdy mamy ochotę na zjedzenie czy wypicie czegoś słodkiego w okresie, kiedy za oknem zimno i pochmurnie. Kubek takiej czekolady na gorąco z pewnością będzie miał właściwości rozgrzewające i poprawiające humor.

Koniecznie wypróbujcie takiej czekoladowej mikstury i sprawdźcie inne przepisy na napoje w serwisie Doradca Smaku. 

Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką

Kawa z mlekiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 20.02.2011 09:14
uwielbiam taką czekoladę.
Margo1 04.02.2011 16:49
pyszna musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak