Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort sernikowo-kawowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
gorzka czekolada 50 g
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
likier amaretto 3 łyżka
masło 50 g
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 50 ml
Masa serowa
ser mielony na sernik 500 g
ser mascarpone 250 g
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 3 sztuki
śmietanka kremowa 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
likier amaretto 2 łyżki
biszkopty podłużne 16 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tort sernikowo-kawowy

WIERZCH:
kwaśna śmietana- 200 g
cukier- 2 łyżki
kawa rozpuszczalna- 2 łyżeczki
likier Amaretto- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka

SPÓD:
Gorzką czekoladę połamać nn kawałki i roztopić w rondelku i ostudzić- ma być lekko ciepła.
2 łyżeczki kawt rozpuszczalnej roztopić w 2 łyżkach likieru Amaretto(likier można troche podgrzać- wtedy łatwiej się rozpuści).
Miękkie masło ucierać z cukrem na gładką masę. Osobno ubić jajko. Za pomocą miksera połączyć ubite masło z roztopioną czekoladą, mąką, jajkiem i rozpuszczoną kawą.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy, równo rozporowadzić i poukładać na wierzchu biszkopty. Biszkopty powciskać w masę- tak, żeby wystawała 1/3 biszkopta.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut.
W tym czasie przygotować nasączenie biszkoptów.
Żelatynę zalać w miseczce 1 łyżką wody, w rondelku zagotować resztę wody, rozpuścić w niej 2 łyżeczki kawy, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści- już nie gotować! Jak żelatyna się rozpuści dodać 2 łyżki likieru Amaretto, dokładnie wymieszać i zostawic do ostudzenia.
Jak ostygnie nasączyć biszkopty w zapieczonym spodzie.

MASA SEROWA:
Do miski włożyć ser mielony-najlepiej taki śmietankowy i serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać na niskich obrotach miksera aż składniki się połączą, dodać cukier i cukier waniliowy, miksowac dodając po jednym jajku. Dodać śmietankę- najlpiej 36% i likier Amaretto. Zmiksować na niaskich obrotach.
Masę serową delikatnie wylac na spód piec przez 15 minut w 180 stopniach i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.

WIERZCH:
Gęstą kwasną śmietaną- 18% zmieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w likierze. Odlać sobie 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy- resztę wymieszać ze śmiataną.

Sernik wyjąć z piekarnika- powienien wyrosnąć i opaść- w zagłębieniu umieścić 2/3 a nawet troche więcej śmietanowej masy.
Do pozostawionej kawy dodać kakao- rozpuścić i dodać do reszty śmietanowej masy- dokładnie wymieszać- ta masa powinna być zdecydowanie ciemniejsza niż resztą na serniku. Włożyć tę ciemniejszą masę do szprycy i namalować na serniku dowolny wzór. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 120 stopniach 15 minut- nie trzeba więcej.
Ciasto pozornie będzię jeszcze nie upieczone, ale to tylko takie wrażenie.
Ciasto ostudzić w twmperaturze pokojowej i włożyć do lodówki co najmniej na noc. Najlepsze jest jak postoi dobę w lodówce.
Ciasto jest pyszne, delikatnie kremowe i bardzo ładnie się prezentuje- ja zrobiłam je jako tort na 35 urodziny męża. Ciasto jest pracochłonne, ale warte zachodu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 24.12.2011 10:12
Bardzo podoba mi się spód i wtopiony w ciasto napis :)
pacpaw 04.02.2011 17:10
Najlepszego! :o)
misia53 04.02.2011 13:02
Przepis ciekawy - kupiłam go...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak