Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Słoninę pokroić w małą kosteczkę (po zakupie kroję ją w kostkę na ok3-4 cm także mniej więcej skroić 5-6 takich kostek:D) i stopić na patelni. Skwarki wyjąć,osączyć i ostudzić troszkę. Ziemniaki 2 razy przetrzeć przez praskę, wymieszać z serem i skwarkami. Doprawić solą i dokładnie wyrobić ręką farsz.
Mąkę przesiać z solą,dodać stopione masło,żółtka i wodę.Zagnieść ciasto i odstawić na 15min.Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i szklanką wycinać koła. Nakładać farsz i zlepiać brzegi(widelcem docisnąć). Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok5min. Podsmażyć na wytopionym tłuszczy ze słoniny na złoty kolor i polać kefirem (zostawiłam jeszcze kilka skwarek na wierzch:P).
** nie każdemu może smakować;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !