Sposób przygotowania

4 dość duże buraki ćwikłowe umyłam dokładnie i zalałam w garnku zimną wodą, szybko zagotowałam. Gotowałam ok. 40 min. po czym odcedziłam i ostudziłam zalewając ponownie zimną wodą - tak studzone łatwiej obrać. Zimne buraki obrałam ze skórki i starłam na średnich oczkach tarki jarzynowej. Tak samo starłam też obrane kwaśne jabłko, wymieszałam z burakami. W rondlu roztopiłam masło, wsypałam 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszałam dokładnie żeby nie było grudek. Dodałam buraki z jabłkiem i znowu wymieszałam aby połączyły się z zasmażką. Dolałam sok z cytryny i ok. 1/2 szkl. zimnej wody. Doprawiłam solą i cukrem do smaku, smażyłam kilka minut mieszając aby się nie przypaliły. Podałam jako dodatek do drugiego dania obiadowego.

Sok z cytryny można ew. zastąpić kwaskiem cytrynowym, ale lepiej go rozpuścić najpierw w wodzie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Równiez robie podobnie - sa pyszne.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pycha, lubie takie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiola333

    mniam
  • 1
    dr
    Opublikowano

    agataw1990

    moje ulubione
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    dopiero szybko zagotowałam , a tu gotowałam 40 minut.To rzeczywiście szybko!
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    znowu czytasz bez zrozumienia - słowo zagotować znaczy co innego niż gotować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczne buraczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !