Sposób przygotowania

Przpeis przechodzi z mojego bloga:
www.gastronomygo.blogspot.com

Składniki:

- kawałek polędwicy
- jabłko
- oliwa
- olej sezamowy
- ocet
- miód
- cynamon
- sezam
- sól, pieprz
- trochę karmelu.


Nie podaję dokładnie ile potrzeba polędwicy, bo dla każdego, co innego znaczy słowo \"porcja\". Tak więc, każdy indywidualnie powinien obrać swój kawałek z wszelkich błonek, żyłek itp. Następnie pokroić ją na około 2 cm kawałki, i nie rozbijać ich absolutnie tłuczkiem, tylko leciutko rozpłaszczyć palcami. I włozyć do marynaty, która powstaje z okoła 4 łyżek oliwy, 1 octu, 1 małej łyżki oleju sezamowego, do tego z 2 łyżki miodu i cynamonu, sprażony sezam, sól i pieprz. W tym mięsko się marynuje, kiedy my przyrządzamy jabłuszka. Jabłko kroimy na ósemki, nie obieramy! i smażymy na maśle z dodatkiem oleju ( aby nam masło, szybko się nie spaliło, dodaje właśnie się inny tłuszcz, który pali się w o wiele wyższej temperaturze.) Gdy cząstki się zrumienią, zdejmujemy je na papierowy ręcznik, aby wsiąkł tłuszcz. Teraz kładziemy na rozgrzaną już patelnię mięso i obsmażamy z dwóch stron. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, wlewamy całą marynatę na patelnię, możemy trochę dodać soku z jabłek, ale odrobinę i czekamy, aż zrobi się gęsty sos. Jabłka ułożone na talerzu polewamy karmelem, mięso sosem z patelni i danie gotowe. Góra 15 minut pracy , Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !