Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa orzechowa z grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna
woda 1,5 l
śmietana 1/2 szklanki
orzechy włoskie 20 dag
żółtko jajek 2 szt.
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa orzechowa z grzankami

Składniki włoszczyzny bez kapusty myjemy, obieramy, wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy te warzywa. Garnek z wywarem zdejmujemy z ognia. Płyn przecedzamy.
Orzechy siekamy, wrzucamy do wywaru z jarzyn i chwilę wszystko gotujemy.
Śmietanę ucieramy z żółtkami, cukrem, solą i pieprzem (do smaku). Powoli wlewamy ją do wrzącego, ale już nie gotującego się wywaru. W trakcie wlewania stale mieszamy, aby śmietana się nie zwarzyła.
Białą, pszenną bułkę kroimy w grzaneczki, suszymy je na teflonowej patelni na jasny złoty kolor. Zupę rozlewamy do miseczek, podajemy z grzaneczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 04.02.2011 19:00
a to ciekawa zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak