Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas chlebowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb razowy 50 dag
cukier 1 szkl
drożdże 2 dag
cukier waniliowy 2 łyzeczki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas chlebowy

Chleb razowy pokroić na cienkie kromki, zrumienić na suchej patelni. Włożyć do dużego słoika, zalać zimną przegotowaną wodą z cukrem i skórkę pomarańczy, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 godzin. Nastepnie przecedzić, dodać drożdże roztarte z cukrem waniliowym, przykryć i pozostawić w temp pokojowej na 12 godzin. Potem wlać do słoiczków, pozostawiając 1/4 wolnej przesztrzeni, zamknąć. Wynieść w chłodne miejsce. Po dwóch dobach nadaje się do picia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 09.12.2012 00:35
lubie
IlonaAlbertos 02.11.2012 16:04
Dziękuję za przepis, wypróbuję :)
olkaaa 20.09.2012 10:28
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak